Läsvärt om EU

Den Europeiska unionen är en utomordentlig idé, men som på många sätt gått vilse. Även som EU-vän är det lätt att misströsta om vart utvecklingen är på väg. Dagens Nyheter har idag en läsvärd debattartikel om hur EU-debatten i Storbritannien påverkar oss i Sverige och EU:s framtid.

Det finns ett större behov av europeisk enighet och framtidstro än på länge. Utvecklingen i Kina och i andra auktoritära länder för oss allt närmare en global, ideologisk systemstrid där det inte längre är självklart att demokratiska västländer erbjuder den mest tilltalande utvecklingsmodellen för de många länder som står och vacklar mellan en huvudsakligen fri, respektive ofri, samhällsmodell. Förlorar vi den idéstriden riskerar vi att se fler och fler länder röra sig i en auktoritär riktning och att deras påverkan i internationella institutioner urholkar fundamentet även för våra samhällsvärderingar.

Vi européer måste komma tillbaka in i matchen och visa att vår civilisation är livskraftig och inte dömd att stagnera. Inte minst av det skälet är det värt att lyssna på Cameron och andra med reformidéer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *