Boken Sjuka själar, krassliga kroppar

När den italienske folkhjälten Garibaldi skottskadades i foten år 1862 utbröt en strid mellan brittiska och franska kirurger om vem som kunde bota honom. Nationell prestige stod på spel – liksom läkarnas egna livsöden.

Vad dör en korsfäst egentligen av? Har lussjukan med sina insektsfyllda bölder verkligen funnits, eller är den bara en historisk myt? Hur kunde lobotomin få ett sådant genomslag, trots att patienterna som genomgick operationen förvandlades till kollin?

Författaren Nils Brage Nordlander (1919-2009), med dr, överläkare och landstingspolitiker, medverkade med essäer, krönikor, recensioner och debattartiklar i bland annat Läkartidningen, Dagens Medicin, Medicinhistorisk Tidskrift och Uppsala Nya Tidning under flera decennier. Boken innehåller ett urval av hans medicinhistoriska krönikor, kåserier och essäer.

Många texter har anknytning till Uppsala. En sådan essä handlar om Robin Fåhraeus, en uppsalaläkare som gjorde banbrytande framsteg om blodet och upptäckte sänkan. Samtidigt var han också drivande för att Rikssalen på Uppsala slott skulle restaureras efter att länge ha stått förfallen efter en brand. Det finns också mycket att upptäcka om medicinens och psykiatrins historia i boken.

Boken är utgiven av Nils Hedberg Grimlund i december 2017. Den finns att köpa på nätet, och ett antal boklådor i Uppsala har också valt att ta hem den till butiken.

Sjuka själar, krassliga kroppar på Adlibris.se

Sjuka själar, krassliga kroppar på Bokus.se

Sjuka själar, krassliga kroppar på Akademibokhandeln.se