Offentlig förmögenhetsredovisning för att knäcka korruptionen?

Dagens nummer av The Economist har en bra artikel om korruptionen inom Kinas kommunistparti, och diskussionerna inom partiet att göra offentliga förmögenhetsredovisningar obligatoriska för ämbetsmän och deras familjer. Detta skulle eventuellt medföljas av en amnesti för tidigare försyndelser, så att systemet blev något av en omstart.

Förslaget är intressant och skulle möjligen kunna bidra till att minska korruptionstrycket. Samtidigt finns det många andra sätt att snilla undan andras pengar än att låta dem ägas av familjemedlemmar. Frågan är också om landets befolkning skulle svälja att de röda rövarbaronerna så enkelt slapp undan ansvaret för vad de har stulit tidigare.

Det finns troligen bara en åtgärd som skulle ha chansen att lösa problemet: att skapa oberoende institutioner med oberoende granskare och införa pressfrihet. Men detta är inte särskilt sannolikt eftersom det så direkt skulle fästa blickarna på partiets och de högsta ledarnas verksamhet i den grå ekonomin.

Det här är ett spännande ämne, som utvecklas något i den andra upplagan av Kina som stormakt som kommer ut någon gång efter årsskiftet (den första upplagan har nu sålt slut).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *