Föredrag i Uppsala 28 januari om guanxi

Om du är intresserad av hur kinesiska relationer – guanxi – fungerar håller jag ett föredrag för Svensk-kinesiska föreningen i Uppsala måndagen den 28 januari, klockan 18.30, på Stadsbiblioteket, under rubriken Guanxi i går, i dag och i morgon.

Guanxi är ett mytomspunnet begrepp. Vissa menar att det är omöjligt att göra affärer i Kina  utan att förstå guanxi, andra att det bara är fråga om det kinesiska ordet för helt vanliga mänskliga relationer. Att människor i Kina beter sig mot varandra på ett delvis annorlunda sätt än hur vi beter oss i Sverige kan nog de flesta hålla med om.

Min mening är att människors sätt att vara och tänka påverkas av deras levnadssituation och historia. Genom att lära sig mer om dessa förutsättningar kan man bättre förstå människors sätt att se på världen och sina medmänniskor. Hur detta visar sig i den kinesiska relationskulturen, med sitt nedärvda tankegods och omskakat av dagens snabba utveckling, är temat för föredraget.

Läs gärna mer på Svensk-kinesiska föreningens webbplats.

Här kan du även läsa en affisch som stadsbiblioteket skapat för tillfället: Nils Hedberg Grimlund Guanxi

Välkommen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *